heb je een tip voor een interview?
laat het ons weten via contact
Hier kan je interviews lezen met inspirende mensen die zelf actief werken aan een circulaire stad / duurzaam leven. Lees wat hen drijft om zo te handelen en raak geinspireerd om eventueel zelf aan de slag te gaan.
Thomas Rau: "Focus niet alleen op smart cities. We moeten toegroeien naar een smart samenleving."
Dit keer hebben we een inspirerend gesprek met Thomas Rau, architect en in zekere zin ook een filosoof. Hij staat bekend om zijn duurzame en mensgerichte architectuur en de manier waarop deze bewustwording creëert van hoe menselijke activiteiten de bebouwde omgeving beïnvloeden.
Gerhard Hormann: “Wie simpel leeft, creëert veel extra voordelen voor zichzelf, de maatschappij en onze aarde”
Gerhard Hormann schreef in 2012 zijn bestseller “Hypotheekvrij!”, waarin hij verslag doet van zijn inzicht dat de beste hypotheek geen hypotheek is. Hij is vanaf dat moment zuiniger gaan leven om zo snel mogelijk af te lossen... met allerlei bedoelde en onbedoelde gevolgen.
Jurre Groenenboom: "Ook duurzaam omgaan met mensen is belangrijk in een circulaire stad"
Jurre Groenenboom is eigenaar en initiatiefnemer van Cre8, een centrum voor digitale ambachten. Midden in Amsterdam staat hun pand vol met 3D printers, lasersnijders en talloze voorbeelden van een nieuwe manier van productie: met de computer.
Wouter Buijze: "We proberen mensen vooral ook inzicht te geven in hun gedrag"
Bundles is een innovatief concept dat nu een jaar op de markt is, en dat abonnementen op duurzame wasmachines aanbiedt. Een bijzondere samenwerking tussen Bundles en Miele, en in de toekomst met nog meer samenwerkingspartners. We spreken met Wouter Buijze, één van de oprichters van Bundles. Hij legt uit wat zo bijzonder is aan deze stap.
Hans Nouwens en Karel Bruckman: "Een circulaire stad bereik je sneller met slimme inzet van data."
Hans Nouwens en Karel Bruckman zijn de drijvende krachten achter Smart Data City, een netwerkorganisatie die zich inzet om de stad beter, sneller, makkelijker en leuker te maken. Ze gebruiken hiervoor zowel bedrijven als inwoners, en zowel digitale als fysieke middelen. Wat heeft smart en data met circulair te maken? Hans en Karel leggen het uit.
Freek van Eijk: "Circulaire economie vraagt om vergaande samenwerking”
Freek van Eijk wil de duurzame en circulaire economie versnellen. Vanuit zijn kennis over afvalverwerking en circulaire stromen richt Freek richt zich vanuit zijn bedrijf Accelaratio vooral op bedrijven en overheden, en op de onderlinge samenwerking.
Saskia Muller: "Hier wordt echt toekomst gemaakt."
De noodzaak voor de transitie naar de circulaire inrichting van steden wordt steeds meer duidelijk. Amsterdam Noord zet met Circulair Buiksloterham een belangrijke stap in de richting: een living lab, volop experimenten. Saskia Müller is hier kwartiermaker en zij gaat met passie het gesprek aan.
Liesbet Hanekroot: "Circulair verbouwen. Het kan! ... Toch?"
Vijf jaar geleden werd Liesbet Hanekroot verrast door een flinke lekkage in haar huis uit 1926 in Haarlem. Het water stroomde langs de muur, en een check van haar ondervloer vol zwam bevestigde: deze lekkage zat er al even. Het was dus tijd voor een flinke verbouwing. Voor Liesbet was het duidelijk dat ze deze verbouwing zo duurzaam mogelijk wilde laten doen, en het liefst circulair. Maar waar vind je de juiste mensen om dit te doen?
Tom Szaky: "We moeten het gedrag van de consument veranderen om smart te worden"
Onlangs sprak Erica Pierik uitgebreid met Tom Szaky, directeur (CEO) en oprichter van TerraCycle, internationaal leider in het vinden van een nieuwe bestemming voor moeilijk te recyclen afval. Zij verzamelen afval variërend van chips zakjes tot sigarettenpeuken, om deze te recyclen en upcyclen.